A napelem árai már nem szabhatnak gátat a fejlesztés megindításában.

A napelem árai már nem szabhatnak gátat a fejlesztés megindításában.

Szponzorált tartalom

napelem árai
napelem árai

Nem úgy, mint tíz évvel ezelőtt. Akkor még jogos volt az az indok, hogy bocsi, de nekem nincs erre ilyen sok millió forintom, ami aztán ráadásul csak nagyjából szintén 10 év után térül meg. Ma viszont már sokkal jobb minőségű és hatásfokú napelemeket gyártanak, az inverterekről nem is beszélve, ráadásul a napelem árai is lejjebb mentek, és ha még az inflációt is figyelembe vesszük, akkor talán azt lehet mondani, hogy manapság már nem elérhetetlen a napelem a háztetőn.

Nem szeretek senkinek sem a zsebében turkálni, de egy középosztályt megtestesítő házaspár talán egy-két év alatt különösebb megfeszülés nélkül ki tudja gazdálkodni a rendszert és akkor azt még nem is vettük figyelembe, hogy léteznek pályázati lehetőségek és olyan megoldások, amik még kedvezőbbé tesznek egy ilyen beruházást.

A napelem árai természetesen erőteljesen függvényei annak, hogy mekkora rendszerről beszélgetünk és hogy milyen márkát szeretnénk felszereltetni. A márkákat illetően nem tudom pontosan, hogy mekkora lehet a szórás, de tudok egy oldalt, ahol garantáltan a csúcsminőséget részesítik előnyben. Ezen az oldalon pedig mindenféle teljesítményű napelemes rendszert lehet találni egy megközelítőleges árral társítva, ami hatalmas szó, mert ritkán szoktak ilyen adatokat megosztani.

A napelemrendszer.info oldalán viszont ott van minden adat, egyesével növekedve a kilowattoknál, hogy melyik rendszer pontosan mit is kóstál. Egy 3 kW-os fotovoltaikus rendszer esetében a telepítés alap költsége, tehát a berendezések és az, hogy ez a megfelelő helyre felkerüljön valahol 1 200 000 és 1 700 000 forint között mozog. Ez önmagában azt hiszem nem valami elképzelhetetlen összeg, más kérdés persze, hogy egy nagyon kicsi teljesítményről beszélgetünk, tehát egy átlagos 4 fős család 100 négyzetméteres emeletes családi háza inkább valahol a 6-8 kW-os rendszereket igényelné. De még egyszer mondom, hogy ezek csak becslések, hiszen mindenki fogyasztása más és más.

De ha már így felhoztam ezt a méretet, akkor a napelem árai például egy 8 kW teljesítményű berendezésnél körülbelül 2 800 000 és 3 200 000 forint közé esnek. Ezzel pedig már egész szép méretű házakat el lehet látni úgy energiával, hogy ott más elektromos áramforrásra már ne legyen szükség.

Bőven van lehetőség ennél nagyobb telepek kiépítésére is, hiszen, ha vannak olyan melléképületek a telken, amik plusz fogyasztást jelentenek, akkor nincs mese, oda is kellhet a zöld energia. A napelemrendszer.info oldalán erről is van információ, hiszen egészen a 20 kW-os rendszerekig írnak a konkrét napelem árakról. A 20 kW csúcsteljesítménnyel bíró napelemes rendszer például 6 100 000 és 6 600 000 forint között mozog. Ezzel meg aztán már a fél utcát el lehet látni. Azért hívják egyébként csúcsteljesítménynek, vagy sokszor kWp-nek, mint kilowatt peak (vagyis csúcs), mert ez az érték azt mutatja meg, hogy maximálisan mire képes a berendezés az ideális időjárási és környezeti viszonyok mellett (nappal, napsütésben stb.).

Ha tehát a napelem árai konkrétan érdekelnek és nem csak valami saccolt összeget szeretnétek találni, ami vagy igaz, vagy nem, akkor a napelemrendszer.info a ti oldalatok, itt minden adatot megtaláltok, ami garantáltan hiteles és pontos is.