A világos széklet lehet normális és utalhat bajra is.

A világos széklet lehet normális és utalhat bajra is.

Szponzorált tartalom

világos széklet
világos széklet

A bélsár rendszeres ellenőrzése furcsa dolognak tűnhet, viszont abból a szempontból nagyon hasznos, hogy megtudjuk minden rendben van e odabent? Bizonyos eltérések ugyanis súlyos vagy enyhe egészségügyi problémára is utalhatnak. Az emberi ürülék általában barna színű, de amikor világos széklet, amit viszontlát az ember, akkor nagy valószínűséggel nem jól működik a szervezet, illetve valamilyen betegségre utalhat.

De nem kell egyből megijedni, mert több egyszerű magyarázat is van, többféle oka is lehet annak, hogy alkalmanként nem barna, hanem éppen zöldes vagy világosabb a színe a székletnek. Az epeváladék hiánya miatt is megváltozhat a színe, ugyanakkor ha például vastagbél vizsgálaton volt az illető és báriumot használtak a vizsgálathoz, az is elszínezheti. De okozhatják tovább a savlekötők, illetve néhány élelmiszer is.

Amennyiben színező anyagokat tartalmazó ételeket eszünk vagy zsírosat, akkor is világosabb lehet a széklet színe. Amikor sok burgonyát vagy rizst eszünk, ami keményítőben gazdag, olyankor akár fehér is lehet. Hogyha rendszeresen vasat fogyasztunk étrend kiegészítő formájában, akkor a megszokottal ellentétben sötétbarna is lehet. Érdekes, hogy bármilyen színű is a széklet, alapvetően normális jelenség, viszont ha rendszeresen eltérést tapasztalunk, illetve egyéb tünetek is megjelennek, akkor mindenképp javasolt a szakorvosi vizsgálat!

Ha nagyon világos színű az ürülék, az utalhat májbetegségre is, de lehet epekő gyanú is, illetve az epehólyag gyulladására, továbbá lisztérzékenységre is felhívhatja a figyelmünket.