A megfelelő méretű napelemek kiválasztása kulcskérdés a tervezéskor.

A megfelelő méretű napelemek kiválasztása kulcskérdés a tervezéskor.

Szponzorált tartalom

a megfelelő méretű napelemek kiválasztása
a megfelelő méretű napelemek kiválasztása

Aki valaha már elgondolkodott azon, hogy milyen jó lenne napelemekkel termelnie az áramot saját háztartása számára, biztosan felmerült benne a kérdés, hogy hogy is kell elképzelni ezt az egészet. Az első és legfontosabb dolog talán a megfelelő méretű napelemek kiválasztása.

Ezt egyébként két dolog befolyásolja. Az egyik, hogy milyen ingatlanban élünk, hogy milyen a tájolása, hogy mekkora a tető dőlésszöge, vagy, hogy egyáltalán lehet-e a tetőre telepíteni a napelemeket. Annak sem szabad elkeserednie, akinél a háztető alkalmatlan erre, hisz alkalmas lehet például egy melléképület, vagy a földön is állhat állványokon a napelem. Na de ez azért elég ritka, legalábbis családi házak esetében.

A másik szempont, amit figyelembe kell venni a megfelelő méretű napelemek kiválasztásánál, az a háztartásunk áramigénye. Hisz nem mindegy, hogy mennyi energiát fogyasztunk. A statisztikák szerint egy átlagos háztartás évente 2200 kWh energiát fogyaszt, ezt azonban nagyon sok tényező befolyásolja. Így talán egyszerűbb elővenni saját számláinkat és egyszerűen összeadni egy év fogyasztásait. Ebből látni fogjuk, hogy nagyjából milyen napelemes rendszerre van szükségünk. Ilyenkor persze azt is át kell gondolni, hogy a jövőben vajon megnő-e valamiért az áramfogyasztásunk. Építünk-e be új klímát például, vagy valami hasonló. Jobb egy kicsit ráhagyni véleményem szerint.

De azért túlzásba sem szabad vinni a méretezést. Hisz aki a szükségleteinél nagyobb rendszert telepít, az bizony ráfizet. A kezdeti költségei magasabbak lesznek, a beruházás évekkel később térülhet meg. És ugyan a túltermelést, tehát az általunk fel nem használt áramot az áramszolgáltató átveszi, de ennek összege azért elég minimális. Szóval erre nem szabad apellálni, nem ajánlott úgy tervezni, hogy túl nagy legyen a rendszer.

A megfelelő méretű napelemek kiválasztása mellett az is fontos, hogy milyen minőségű rendszerben gondolkodunk. Olyan ez, mint bármi más. Hogy a minőség drágább, de érdemes megfizetni. Hisz a minőségi napelemeknek jobb a teljesítménye, hosszabb az élettartama. Ez pedig egy olyan beruházás, ami elég hosszú távra szól ahhoz, hogy rászánjuk a magasabb összeget. Nem beszélve arról, hogy a megkérdőjelezhető minőségű termékek teljesítménye szakadozó, megbízhatatlan, a javítási költségekkel pedig már ott is járunk, mintha megvettük volna egy komoly gyártó komoly berendezését. Csak épp ha így tettünk volna, akkor nyugodtan hátradőlhetnénk.

Tehát a szakemberek azt javasolják, hogy a napelem rendszerünk legyen márkás, minőségi. Ez is a befektetés része, sőt. Ha hosszú távon szeretnénk nyugodtak lenni, hogy a napelemeinkből a legtöbbet hozzuk ki, akkor a minőség már nem is lehet kérdés.

A napelemes rendszerek nem olcsók, viszont a kezdeti beruházás után életünk végéig élvezhetjük az ingyen energiát, elfelejthetjük az áramszámlákat. Azonban sokak a kezdeti költségeket is nehezen teremtik elő. Vagy épp nem szeretnének egy összegben ennyit kifizetni. Ilyenkor jönnek képbe a pályázatok, melyek segítségével a lakosság nulla százalékos hitelkamattal jut hozzá a szükséges összeghez. A napelempalyazatok.hu ebben is segít, itt megtaláljuk azokat a pályázatokat, melyek aktuálisan igényelhetők. Magánszemélyek, társasházak, lakásszövetkezetek is pályázhatnak napelemes rendszer kiépítésére, sőt, bizonyos esetekben, például ha egy tanyán szeretnénk napelemet telepíttetni, még vissza nem térítendő támogatásra is számíthatunk.

Akár a takarékosság, akár a környezetvédelem fontos valakinek, mindenképp érdemes elgondolkodni a napelemes rendszereken. Ahhoz pedig, hogy a pályázatokból és magából a rendszerből is a maximumot hozzuk ki, érdemes ellátogatni a napelempalyazatok.hu-ra, ahol ingyenes helyszíni felmérést is kérhetünk.