Energetikai tanúsítvány ár és a tanúsítási kötelezettség alól felmentéssel bíró kivételek.

Energetikai tanúsítvány ár és a tanúsítási kötelezettség alól felmentéssel bíró kivételek.

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány ár
energetikai tanúsítvány ár

Az energetikai tanúsítvány ár egyáltalán nem olyan rémisztő, mint amennyire talán első hallásra tűnhet – az energetikai tanúsítvány miatt. Az emberek általában attól tartanak, amit nem igazán ismernek, vagy tudnak hova tenni. Szerintem így van ez az energiatanúsítványok esetében is – nem pontosan értik, hogy mire való ez és ezért könnyen azt gondolják, hogy ez valami rendkívül drága dolog, sőt azért is, mert hogy kötelező vele rendelkezni. Pedig egyáltalán nem kell tartani tőle.

Az energetikai tanúsítványra azért van szükség, hogy legyen egy átfogó képet festő, egyezményesen elfogadott műszaki adatlap arról, hogy milyen állapotban van egy lakás vagy családi ház energetikai szempontból. Ez csak annyit jelent, hogy milyen fűtési rendszer van beépítve és az milyen hatásfokkal működik, vagy, hogy milyenek az épület lehűlő felületei, nyílászárói és szigetelése.

Ennek felmérése és kiértékelése egyáltalán nem hosszadalmas folyamat, csak a megfelelő szakértelemre van hozzá szükség. Ebben a tevékenységben nagyszerű szakember csapatnak számít például az ecoteam, akik az e-tanusitas.eu weboldalon érhetők el.

A folyamat egyszerűségéből adódóan szó sincs horror összegekről: az energetikai tanúsítvány ár amellett, hogy nem a munkával arányos, teljes mértékben előre kalkulálható. Az e-tanusitas.eu weboldalán több táblázat is rendelkezésre áll, amely feketén-fehéren tartalmazza az energetikai tanúsítvány árakat minden esetben.

A minden eset jelen pillanatban azt jelenti, hogy különbség van családi házak és lakások között, valamint a budapesti és a vidéki lokációk között is. Ezen kívül pedig az befolyásolja még az energetikai tanúsítvány ár megszabását, hogy mekkora területet kell felmérnie a mérnöknek a helyszínen, tehát, hogy hány négyzetméteres az ingatlan. Értelemszerűen minél nagyobb helyről beszélünk, annál több lesz vele a feladat a felmérés és a kiértékelés során is, ezért annál többet kell majd érte fizetni. De a több, még mindig nem azt jelenti, hogy végtelenül sokat.

Az energetikai tanúsítvány ár legolcsóbb esetben bruttó 12 990 forint, amely a 0-40 négyzetméteres, budapesti lakásokra vonatkozó árazás. A legdrágább pedig a vidéki családi házak esetében, a 201-300 négyzetméteres ingatlanok kategóriájában, amikor 29 990 forintot kell fizetni a tanúsítványért.

Vannak persze kivételek, amikor egyáltalán nincs is szükség az energiatanúsítványra. Ilyen például, hogyha ideiglenesen felállított épületről van szó, vagy hogyha az ingatlant csak az év egy előre meghatározott szakaszában használják. Erről egy részletes listát lehet olvasni az e-tanusitas.eu oldalán, egyetemben a már említett teljes energetikai tanúsítvány ár listával. A további információkért érdemes meglátogatni az oldalukat.